Ина Димитрова

Ина Димитрова се гмурка от 14 години. Любопитен факт е, че тя започва кариерата си в отдела по гмуркане на френския Чуждестранен легион. Ина е PADI и SSI сертифициран инструктор, а също така TDI Advanced Nitrox & Deco Procedures инструктор. Тя е и дългогидишен подводен фотомодел, като снимки, на които тя позира на дъното на морето имат награди от няколко световни конкурса по подводна фотография.

През 2015 г., по време на тренировъчно гмуркане в Червено море, Ина слиза на 201 метра дълбочина, което я прави втората жена в света, достигала дълбочина от над 200 м и бележи рекордна дълбочина в открити морски води за жени. Ина, заедно с Росен Желязков и Deep Dive Systems, са основните изпълнители на прочутите инсталации на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“ в езерото Изео (Италия) и “Мастааба” в Лондон.

Ина е управлява няколко центъра за гмуркане в България и Малта и е посланик на брандове, като Liquivision, Garmin, Aqualung, Big Blue и др. Участвала е в няколко подводни експедиции за проучване на потънали кораби. Също така, в продължение на шест години е главен редактор на списанието DIVING BG – Divestyle magazine. Инициатор е на различни благотворителни кампании по гмуркане за хора с увреждания и такива с различни зависимости.

Тя е член на управителния съвет на асоциацията AIDA България по фрийдайвинг, която ще бъде организатор на световното първенство по фрийдайвинг на закрито в Бургас през 2020 г.