fbpx

Д-р Райна Стоянова

Ендокринолог и диетолог. Консултант по здравословното и балансирано хранене


Д-р Райна Стоянова завършва медицина в София през 2011 година. Стажувала е близо до видни имена в сферата на ендокринологията и диабетологията, като проф. Готие, проф. Карел, проф. Дюкан, както и в различни хелтиливинг, кетъринг и уелнес компании, които разширяват погледа и подхода и към пациента.

След като завършва медицина в Медицинския Университет на София, работи в столичната болница „Лозенец“ като лекар-ординатор и хоноруван асистент по Пропедевтика на Вътрешните Болести към Медицинския Факултет на СУ. В УБ „Лозенец“ д-р Стоянова се запознава отблизо с трансплантационната медицина. В настоящия момент тя специализира ендокринология и болести на обмяната и е редовен докторант по хранене и диететика към катедрата по клинична фармакология и терапия на Медицински университет – София.

Хора с различни проблеми: наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, стомашно-чревни заболявания, чернодробни болести, автоимунни болести, хранителни разстройства, бъбречни заболявания, както и за тези, които искат да подобрят хранителните си навици и да получат максимална полза от храненето си – вегетарианци и вегани, детокс, джусинг, бодибилдинг, бременни и кърмещи жени са по-голямата част от пациентите, с които се занимава.

Д-р Стоянова е част от екипа по бариатрична и метаболитна хирургия на МБАЛ и ДКЦ „ВИТА“. Тя участва в различни проекти, свързани със здравословното и балансирано хранене в страната, както и обучения и семинари на различни тематики, свързани с храненето. Научните й интереси са свързани най-вече с храненето при различни заболявания, хранене при спортисти, микробиомът, чернодробните заболявания и метаболитният синдром.

Д-р Райна Стоянова е член на Българското дружество по ендоркринология и болести на обмяната, Българското дружество по хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Европейската асоциация по кардиология (ESC), Международната асоциация по затлъстяване (TOS), Американската асоциация по ентерално и паренетрално хранене ( ASPEN), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN) и Българската фитнес асоциация (BFS).

———

Д-р Райна Стоянова е лектор в SPORTS & WELLNESS Virtual SHOW (21 май 2020) и по-специално в дискусията:

17:15 – 18:45: Тенденции в здравословното и спортно хранене: как да изградим правилния режим?

Акценти:
> Спорт и хранене: как да ги съчетаваме правилно?
> Тенденции в суплементацията: кога, какви и по колко хранителни добавки да приемаме?
> Кaкви са тенденциите в здравословното хранене?
> Диетите: как да различим „зърното от плявата“?
> Изготвяне на хранителен режим: как да подберем правилния консултант?

Безплатна регистрация за тази дискусия тук >>

Безплатна регистрация за сутрешната сесия на форума (фитнес и фитнес индустрия) тук>>